Σε σχετική δημοσίευση του το Υπουργείο υγείας της Αγγλίας στο Twitter μετά τα τελευταία συμβάντα με τα κρούσματα πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ που λανθασμένα σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο αναφέρει:

” Η συμβουλή μας σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο παραμένει αμετάβλητη -Το άτμισμα δεν είναι εντελώς ακίνδυνο, αλλά είναι  λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα. Δεν υπάρχει περίπτωση στην οποία θα ήταν καλύτερο για την υγεία σας να συνεχίσετε το κάπνισμα αντί να το αντικαταστήσετε με το άτμισμα.” και μας παραπέμπει να διαβάσουμε το σχετικό άρθρο στο Blog τους γύρω από τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το άτμισμα.

Public Health England

 

Καταρίπτοντας τους μύθους γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχετε δει μερικές από τις ιστορίες στα ΜΜΕ πρόσφατα μετά τη δημοσίευση της τελευταίας ενημέρωσης του PHE ( Public Health England ) για τα στοιχεία σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ξεκινήσει και προκαλούν διαμάχη ανάμεσα στο κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και παρανοήσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από το άτμισμα.

Η τελευταία μας ανεξάρτητη ανασκόπηση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η οποία έχει συγγραφεί από κορυφαίους ακαδημαϊκούς στο χώρο, επικεντρώνεται στα πιο πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το άτμισμα μεταξύ ενηλίκων και νέων στην Αγγλία.

Παρά τη σύγχυση που προκαλούν μερικές φορές τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, υπάρχει αυξημένη ομοφωνία γύρω από τα αποδεικτικά στοιχεία. Αν και το ρίσκο δεν είναι μηδαμινό, σε σύγκριση με το κάπνισμα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή.

Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από έναν αριθμό βασικών φορέων, μεταξύ των οποίων η Cancer Research UK, η δράση για το κάπνισμα και την υγεία, το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών, η Βρετανική Ιατρική Ένωση και, πρόσφατα, ένα σημαντικό επιστημονικό σώμα των ΗΠΑ, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών και φαρμάκων.

ΜΥΘΟΣ 1 – Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν “popcorn lung” (Βρογχιολίτιδα)

Μία από τις πιο συχνές ανησυχίες είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να προκαλέσουν «popcorn lung». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μερικά αρώματα που χρησιμοποιούνται σε υγρά αναπλήρωσης για να δώσουν μια βουτυρώδη γεύση περιέχουν το χημικό διακετύλιο, το οποίο σε πολύ υψηλά επίπεδα έκθεσης έχει συσχετιστεί με την συγκεκριμένη πάθηση.

Η συγκεκριμένη πάθηση απέκτησε το όνομα της, επειδή παρατηρήθηκε αρχικά στους εργαζόμενους σε ένα εργοστάσιο ποπ κορν.

Ωστόσο, το δι ακετύλιο απαγορεύεται ως συστατικό στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. Είχε ανιχνευθεί σε μερικά υγρά αναπλήρωσης στο παρελθόν, αλλά σε επίπεδα εκατοντάδες φορές χαμηλότερα από ό, τι στον καπνό των παραδοσιακών τσιγάρων.

ΜΥΘΟΣ 2 – Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πλαισιώνονται από νόμους και δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ορισμένες από τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στον κόσμο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς περί καπνού και συναφών προϊόντων του 2016, τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται σε συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και απαιτήσεις συσκευασίας και επισήμανσης, προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τις επιλογές τους.

Όλα τα προϊόντα πρέπει να κοινοποιούνται από τους κατασκευαστές στον Οργανισμό Φαρμακευτικών Προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), με λεπτομερείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της καταχώρισης όλων των συστατικών.

ΜΥΘΟΣ 3 – Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή καθώς περιέχουν νικοτίνη

Τέσσερις στους 10 καπνιστές και οι πρώην καπνιστές πιστεύουν λανθασμένα ότι η νικοτίνη προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που σχετίζεται με το κάπνισμα, όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η νικοτίνη φέρει στην πραγματικότητα ελάχιστο κίνδυνο βλάβης στην υγεία. Παρόλο που η νικοτίνη είναι ο λόγος που οι άνθρωποι εθίζονται στο κάπνισμα, οι χιλιάδες χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων προκαλούν σχεδόν όλη τη βλάβη.

ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχει πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα, δύο από τα πιο επιβλαβή στοιχεία στον καπνό του τσιγάρου. Περιέχει κάποιες χημικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στον καπνό του τσιγάρου, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

 

ΜΥΘΟΣ 4 – Ηλεκτρονικό τσιγάρο και παθητικό άτμισμα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβή, γι ‘αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει νόμους που απαγορεύουν το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Αυτοί οι νόμοι δεν καλύπτουν το άτμισμα και οι εκάστοτε οργανισμοί είναι ελεύθεροι να υιοθετήσουν τις δικές τους πολιτικές σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στις εγκαταστάσεις τους.

Το υγρό ηλεκτρονικού τσιγάρου συνήθως αποτελείται από νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη ή / και γλυκερίνη και αρώματα. Σε αντίθεση με τα τσιγάρα, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα.

Η επισκόπηση αποδεικτικών στοιχείων του PHE για το 2018 διαπίστωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί κίνδυνοι για την υγεία από την παθητική έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου .

ΜΥΘΟΣ 5 – Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα οδηγήσουν τους νέους στο κάπνισμα

Η τελευταία έκθεσή του υπουργείου υγείας της Αγγλίας δεν βρήκε έως τώρα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ανησυχία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν πύλη εισόδου των νέων στο κάπνισμα. Οι έρευνες του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι οι νέοι πειραματίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά η τακτική χρήση είναι σπάνια και περιορίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε όσους ήδη καπνίζουν. Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά καπνίσματος στους νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να μειώνονται.

ΜΥΘΟΣ 6 – Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται ως Δούρειος ίππος – ώστε καπνοβιομηχανίες να κρατήσουν τον κόσμο εθισμένο στο κάπνισμα.

 

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν το κάπνισμα – η εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει το αντίθετο. Το ποσοστό των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων που είναι πρώην καπνιστές αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Από τους 3,2 εκατομμύρια ενήλικες χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από τους μισούς σταμάτησαν τελείως το κάπνισμα. Άλλοι 770.000 εγκατέλειψαν το κάπνισμα και το άτμισμα. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος έχουν βελτιωθεί και παρατηρούμε μια επιταχυνόμενη πτώση του ποσοστού των καπνιστών, που βρίσκεται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα της τάξεως του 14,9% στην Αγγλία.


Μύθος 7 – Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από το UK NIHR ( National Institute for Health Research
) που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και Συμπεριλήφθηκαν σχεδόν 900 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχε διπλάσια ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος από τις συμβατικές μεθόδους διακοπής .

Συνοπτικά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα παραδοσιακά τσιγάρα δεν είναι τα ίδια και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίδια. Είναι σημαντικό οι καπνιστές να γνωρίζουν τις διαφορές και να έχουν επαρκή ενημέρωση και σωστή πληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εντελώς ακίνδυνα, είναι όμως εξαιρετικά χαμηλής επικινδυνότητας σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

 

Πηγή:publichealthmatters.blog.gov.uk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *