1.Το άτμισμα είναι το ίδιο βλαβερό με το κάπνισμα

τσιγαρο

Αυτό είναι το χειρότερο ψέμα όλων. Υπάρχουν περίπου 215 εκ Ευρωπαίοι καπνιστές και πάνω από ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Δεν αξίζουν να ψεύδονται για ένα προϊόν που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους. Ο καπνός του παραδοσιακού τσιγάρου παράγει καπνό που περιέχει πολλές αποδεδειγμένες καρκινογόνες χημικές ουσίες μαζί με προϊόντα καύσης όπως το μονοξείδιο του άνθρακα που προκαλούν καρδιαγγειακές βλάβες.

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να πούμε ότι το άτμισμα είναι 100% ασφαλές, κανένας σωστός επιστήμονας δεν πιστεύει ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι στο ίδιο επίπεδο με τον καπνό του κανονικού τσιγάρου.

“Η υπονόμευση της εκτίμησης της σοβαρότητας των κινδύνων του καπνίσματος από το κοινό, συγκρίνοντας τα πραγματικά τσιγάρα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα,δημιουργεί μια τεράστια κακομεταχείριση στο κοινό και ιδιαίτερα στους καπνιστές”, γράφει ο Δρ Michael Siegel. “Δεν υπάρχει νόμιμη επιστημονική διαφωνία σχετικά με το γεγονός ότι το σκεύασμα είναι πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα”.

2.Οι εταιρείες ηλεκτρονικου τσιγαρου παρασύρουν τα παιδιά σας!

εφηβοι ατμιστες

Ο FDA στην Αμερική αλλά και το TPD στην Ευρώπη απαγορεύει στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα, ένα εργαλείο για να σταματήσουν το κάπνισμα, ή ακόμα και ότι δεν περιέχουν καπνό. Αποφεύγοντας τη διαφήμιση σε οποιαδήποτε από τα πραγματικά οφέλη του ατμίσματος.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι το πειραματικό ατμισμα από έφηβους δεν οδηγεί συχνά σε τακτική χρήση – ή στο κάπνισμα.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2017,
από πέντε μεγάλες έρευνες πάνω από 60.000 11- έως 16-χρόνων έφηβους από τη Βρετανία .
Η μελέτη δείχνει ότι, μεταξύ όλων των ερωτηθέντων, λιγότερο από το τρία τοις εκατό ατμίζουν τακτικά (μία φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά),
και ότι οι πιο τακτικοί ατμιστές επίσης καπνίζουν.
Τα παιδιά που δεν είχαν καπνίσει ποτέ αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ένα τοις εκατό των κανονικών ατμιστών. Διαβάστε περισσότερα.

3.Ο ατμός είναι γεμάτος φορμαλδεΰδη και άλλα τρομακτικά χημικά.

διακετύλιο

Ο φόβος της φορμαλδεΰδης προήλθε από μια επιστολή στο περιοδικό New England Journal of Medicine από τους συντάκτες μιας μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Portland State, όπου μερικοί φτηνοί top coil ατμοποιητές υπερθερμάνθηκαν στο σημείο όπου έκαψαν το υγρό και έδωσαν αρκετά Dry Hits. Τα συμπεράσματά της συγκεκριμένης έρευνας έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν καμία βάση . – Μπορείτε να δείτε την πρόσφατη μελέτη του Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσάλινου.

Αναπνέουμε και τρώμε χημικά κάθε μέρα, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν μας επηρεάζουν. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες χημικές ουσίες στο ατμό του ηλεκτρονικου τσιγάρου, αλλά είναι παρόντα σε μικροσκοπικές συγκεντρώσεις και δεν μας επηρεάζουν καθόλου. Όλα όσα τρώμε, πίνουμε ή αναπνέουμε έχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες. Αλλά δεν τις καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Το Royal College of Physicians συμφωνεί και καταλήγει στο συμπέρασμα «Υπό κανονικές συνθήκες χρήσης, τα επίπεδα τοξινών στους εισπνεόμενους ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιθανώς πολύ χαμηλότερα από τις καθορισμένες οριακές τιμές για επαγγελματική έκθεση, οπότε στην περίπτωση αυτή υπάρχει σημαντική μακροπρόθεσμη βλάβη είναι απίθανη.”

4.Οι καπνοβιομηχανίες εφηύραν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και κατέχουν τη βιομηχανία .

πως θα κοψω το τσιγαρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναπτύχθηκαν και πωλήθηκαν για πρώτη φορά από έναν Κινέζο φαρμακοποιό με το όνομα Hon Lik. Τα προϊόντα το έφτασαν στις ακτές των ΗΠΑ το 2007. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2012, ο Αμερικανός κατασκευαστής ηλεκτρονικών τσιγάρων Blu αγοράστηκε από την εταιρεία καπνού Lorillard. Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή της καπνοβιομηχανίας στις πωλήσεις προϊόντων ατμού.

Έκτοτε, όλες οι καπνοβιομηχανίες δημιούργησαν τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα και είναι αλήθεια ότι κυριαρχούν στις πωλήσεις σε mini markets και βενζινάδικα – την παραδοσιακή πηγή πωλήσεων τσιγάρων. Ωστόσο, η αναλύτρια της καπνοβιομηχανίας Wells Fargo Bonnie Herzog εκτιμά ότι οι καπνοβιομηχανίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 40% της αγοράς προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι οι ανεξάρτητοι κατασκευαστές και πωλητές που οι ατμιστές γνωρίζουν και αγαπούν.Διαβάστε την ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου εδώ.

5.Το άτμισμα προκαλεί αποφρακτική βρογχιολίτιδα (Pop Corn Lung)

υγρο πνευμονα

Η πάθηση είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά σε εργάτες που δούλευαν σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων όπου κατά την παραγωγή εκλύονταν διακετύλιο .Το διακετύλιο χρησιμοποιείτε και σε γλυκά ή φρουτώδη υγρά άτμισης. Πολλές εταιρίες το έχουν αποσύρει πια ως συστατικό γεύσης.
Ποτέ δεν υπήρξε μια διαγνωσμένη περίπτωση αποφρακτικής βρογχιολίτιδας σε ατμιστή. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιπτώσεις ούτε σε καπνιστές τσιγάρων – ακόμη και αν τα τσιγάρα περιέχουν μεταξύ 100 και 750 φορές περισσότερο διακετύλιο από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

6.Η νικοτίνη είναι εξίσου εθιστική με την ηρωίνη.

νικοτινη

Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, αλλά υπάρχει πολλή συζήτηση για το αν η λέξη «εθιστική» είναι ο σωστός όρος για ένα φάρμακο που δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στους περισσότερους χρήστες. Είναι ίσως πιο ακριβές να πούμε ότι το κάπνισμα είναι εθιστικό. Όταν εισπνέετε καπνό, η νικοτίνη μεταφέρεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο, παράγοντας μια γρήγορη ανταμοιβή που ο εγκέφαλος ποθεί ξανά και ξανά. Ο καπνός του τσιγάρου έχει επίσης άλλα συστατικά όπως η αμμωνία που αυξάνουν την επιθυμία του καπνιστή για περισσότερα τσιγάρα. Δεν είναι μόνο η παρουσία νικοτίνης που κάνει το κάπνισμα εθιστικό.

Άλλα είδη προϊόντων πρόσληψης νικοτίνης είναι λιγότερο εθιστικά από το τσιγάρο. Τα προϊόντα αυτά όπως οι τσίχλες νικοτίνης και τα έμπλαστρα νικοτίνης “δεν φαίνεται να έχουν σημαντικές δυνατότητες εξάρτησης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι το άτμισμα είναι περισσότερο εθιστικό από αυτά τα προϊόντα.

Και στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2014 από δύο γνωστούς ερευνητές για τη νικοτίνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι εξίσου εθιστικά με τις τσίχλες και τα έμπλαστρα νικοτίνης τα οποία δεν είναι πολύ εθιστικά”.

7.Ηλεκτρονικά τσιγάρα που εκρήγνυνται

εκρηξη ηλεκτρονικου τσιγαρου

 

Έχοντας αποτύχει να αποδείξουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, οι “εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων” έχουν γίνει την τελευταία περίοδο ένα πολύ δημοφιλές μέσο για τον εκφοβισμό του κόσμου.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν ελάχιστες πυρκαγιές ή εκρήξεις από προϊόντα ατμού. Και τα περισσότερα από αυτά έχουν προκληθεί από σφάλμα χρήστη, συμπεριλαμβανομένων πολλών από κακή χρήση μπαταριών. Σχεδόν όλα αυτά τα ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν με λίγη εκπαίδευση για την ασφάλεια των μπαταριών.

Αντιθέτως, οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τσιγάρα είναι πολύ περισσότερες. Η Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας εκτιμά ότι το 2011 μόνο 90.000 πυρκαγιές προκλήθηκαν από το κάπνισμα, με αποτέλεσμα περισσότερους από 500 θανάτους, 1.600 τραυματισμούς και 621 εκατομμύρια δολάρια σε υλικές ζημιές. Φυσικά, η σύγκριση αυτή δεν γίνεται ποτέ.

8.Το άτμισμα αποτελεί πύλη για το κάπνισμα

κοβω τσιγαρο

Ο ισχυρισμός ότι το άτμισμα θα οδηγήσει τους εφήβους αλλά και τους ενήλικες στο τσιγάρο επαναλαμβάνεται ευρέως και είναι εντελώς μη αποδεδειγμένος. Οι μελέτες που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο συχνά αποδεικνύονται αβάσιμες και πρόχειρες στην διεξαγωγή τους και βασίζονται σε μικροσκοπικά δείγματα . Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμφωνα με τον Clive Bates είναι περισσότερο
μια πύλη εξόδου από το κάπνισμα παρά μια πύλη εισόδου..

Πηγη: Vaping360

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.