VG vs PG -Τι είναι; Τι πρέπει να χρησιμοποιείτε;

γλυκερινη vs προπυλενογλυκολη

 

Υγρά αναπλήρωσης – PG vs VG

Όταν μιλάμε για υγρά αναπλήρωσης  , δύο όροι έρχονται συνεχώς στο μυαλό μας  PG ( προπυλενογλυκολη )και VG ( γλυκερινη ) .Αυτό μπορεί να φαίνεται συγκεχυμένο στον νεοεισερχόμενο στο κόσμο του ηλεκτρονικού τσιγάρου , αλλά η γνώση αυτών των δύο συστατικών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ατμιστική εμπειρία σας. Παρακάτω θα βρείτε τον οδηγό μας και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για PG και VG.

Με απλά λόγια:

Τα PG και VG είναι τα άοσμο υγρά που συνδυάζονται με γεύση και νικοτίνη για να δημιουργήσουν τα υγρά αναπλήρωσης .
Τόσο η PG όσο και η VG ανήκουν στην κλάση χημικών αλκοολούχων ποτών (παρά το όνομα, δεν είναι μεθυστικές). Αν και το υγρο αναπληρωσης ονομάζεται μερικές φορές «λάδι», δεν είναι πραγματικά λάδι και δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα από τα ιατρικά ζητήματα – όπως η λιποειδής πνευμονία – όπως η εισπνοή πραγματικών ελαίων .
Παράγουν ατμούς όταν θερμαίνονται, πράγμα που τους επιτρέπει να εισπνεύσουν.
Τα δύο υγρά έχουν διαφορετική συνοχή μεταξύ τους και έχουν επίσης μια ελαφρώς διαφορετική γεύση.
Έχουν ξεχωριστές αισθήσεις στο στόμα και το λάρυγγα όταν ατμίζονται .
Τα πιο σύγχρονα υγρά αναπλήρωσης χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό των δύο ουσιών .

Επιλέγοντας λάθος περιεκτικότητα PG / VG στα υγρά αναπλήρωσης  μπορεί να λειτουργήσει
αποτρεπτικά για έναν νεοεισερχόμενο στο ηλεκτρονικο τσιγαρο, οπότε προσέξτε να επιλέξετε τη κατάλληλη περιεκτικότητα για τον εξοπλισμό σας.

Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε ένα ξεχωριστά με περισσότερες λεπτομέρειες.

Προπυλενογλυκόλη ( Propylene glycol – PG )

 

Το PG σημαίνει Propylene Glycol και είναι ένα παραπροϊόν πετρελαίου. Το PG δεν έχει οσμή ή χρώμα και είναι λιγότερο παχύρρευστο από το VG. Στο άτμισμα  χρησιμοποιείται για να παρέχει μια αίσθηση στο λαιμό η αλλιώς ένα «χτύπημα στο λαιμό», το οποίο ορισμένοι χρήστες ισχυρίζονται ότι είναι παρόμοιο με την αίσθηση που βιώνουν στο κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου . Αποδίδει επίσης τις γεύσεις πιο αποτελεσματικά από την VG ( γλυκερινη ), που σημαίνει
ότι είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υγρό για τα συμπυκνωμένα αρώματα .

Που χρησιμοποιείται;

Η προπυλενογλυκόλη μπορεί να βρεθεί σε πολλά πράγματα που χρησιμοποιούμε μεταξύ
αυτών είναι και τα εξής :

 

 • Εισπνευστήρες νικοτίνης
 • Οδοντόκρεμα και άλλα προϊόντα στοματικής υγιεινής
 • Ιατρικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από το στόμα, ενέσιμα ή ως τοπικά σκευάσματα
 • Προϊόντα ομορφιάς, όπως μακιγιάζ, σαμπουάν και μωρομάντιλα

Είναι ασφαλές;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το PG είναι ασφαλές προς
κατάποση και ο FDA έχει θεωρήσει ότι «γενικώς αναγνωρίζεται ως ασφαλές» για να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο τροφίμων. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες
για την ασφάλεια της προπυλενογλυκόλης εξετάζουν την κατάποση, αντί
να την κατανάλωση σε μορφή αερολύματος. Από τις περιορισμένες μελέτες που υπάρχουν, ένα μακροχρόνιο πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1947 έκρινε ότι η εισπνοή της PG ήταν «εντελώς ακίνδυνη».

 

Πολλές είναι οι παραπληροφόρες ιστορίες που προκαλούν τρόμο στα μέσα και υποστηρίζουν ότι η PG είναι μια τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην αντιψυκτική προστασία. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τύποι αντιψυκτικών: τοξικό και «μη τοξικό». Το τοξικό αντιψυκτικό χρησιμοποιεί την επικίνδυνη ουσία που αναφέρεται στην πραγματικότητα ως αιθυλενογλυκόλη . Συνήθως το αντιψυκτικό που βασίζεται στην PG χρησιμοποιείται σε μηχανήματα επεξεργασίας τροφίμων, όπου το τοξικό αντιψυκτικό μπορεί να είναι προβληματικό και επίσης πωλείται στο λιανικό εμπόριο ως αντιψυκτικό «ασφαλές για τα ζώα».

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν ατμίζετε προπυλενογλυκόλη.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν το υψηλό επίπεδο PG στα υγρά αναπλήρωσης ερεθιστικό στο λαιμό. Οι πραγματικές αλλεργίες στην PG είναι σπάνιες, αλλά έχουν αναφερθεί.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες της χρήσης προπυλενογλυκόλης που περιέχουν τα υγρά αναπλήρωσης είναι η ξηροστομία, ο πονόλαιμος και η αυξημένη δίψα. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν οπουδήποτε από λίγες μέρες έως εβδομάδες καθώς το σώμα συνηθίζει στη προπυλενογλυκόλη Συνιστάται να πίνετε περισσότερο νερό και υγρά, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Να γνωρίζετε ότι τυχόν ασυνήθιστες αντιδράσεις μπορεί να είναι παρενέργειες από την διακοπή του καπνίσματος, και όχι απαραίτητα λόγω του PG.

Φυτική Γλυκερινη ( Vegetable Glycerin – VG )

Το VG σημαίνει Γλυκερινη φυτικής προέλευσης. Πρόκειται για μια φυσική χημική ουσία, που προέρχεται από φυτικό έλαιο, έτσι είναι ασφαλής για χορτοφάγους. Χρησιμοποιείται συνήθως στα υγρα αναπληρωσης για να δώσει μια «πυκνή» αίσθηση στον ατμό. Η γλυκερινη έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι πολύ πιο παχύρρευστη από το PG. Το χτύπημα στο λαιμό η αλλιώς η αίσθηση που έχουμε καθώς κατεβάζουμε τον ατμό είναι πολύ πιο απαλό σε σχέση με τη προπυλενογλυκόλη, καθιστώντας το πιο κατάλληλο για sub-ohm άτμισμα*. Σε αντίθεση με τη προπυλενογλυκόλη
η γλυκερινη δεν ενισχύει τη γεύση.

Που χρησιμοποιείται η γλυκερινη;

Και πάλι, μπορεί να βρεθεί σε πολυάριθμα προϊόντα ιατρικής φροντίδας, τροφίμων και προσωπικής φροντίδας:

 • Γλυκαντικό ως αντικατάσταση της ζάχαρης
 • Προϊόντα ομορφιάς, όπως μακιγιάζ, αφρόλουτρα και αποσμητικό
 • Κρέμα σαπουνιών και χεριών
 • Τρόφιμα όπως ψημένα προϊόντα, για την αύξηση της υγρασίας
 • Για την παροχή παχιάς γέλης για ορισμένες φαρμακευτικές κρέμες, χάπια καψουλών και ζελέ
 • Οδοντόκρεμα και άλλα προϊόντα οδοντικής φροντίδας.

Είναι ασφαλές;

Το FDA έχει ταξινομήσει τη γλυκερινη ως «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές» και θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο καλοήθεις ουσίες γνωστές στον άνθρωπο. Το προφίλ αξιολόγησης του SIDS δείχνει ότι έχει χαμηλή τοξικότητα κατά την κατανάλωση και χαμηλό δυναμικό ερεθισμού του δέρματος ή του οφθαλμού. Αυτό, μαζί με την ευρεία χρήση της γλυκερινης σε τρόφιμα και φάρμακα, υποδηλώνει ότι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο.

Μια μελέτη του 2008 σχετικά με την τοξικότητα της εισπνοής αερολυμένης γλυκερινης έδειξε ελάχιστους κινδύνους. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η χρήση της γλυκερινης στο υγρο αναπληρωσης δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος να είναι κάποιος αλλεργικός στη φυτική γλυκερινη είναι πολύ χαμηλός, καθιστώντας την μια χρήσιμη εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν προβλήματα και αλλεργίες στη προπυλενογλυκόλη. Αν είστε αλλεργικοί στο φοινικέλαιο ή το λάδι καρύδας, τότε η γλυκερινη μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα για εσάς, αλλά αυτό είναι σχετικά ασυνήθιστο. Οι διαβητικοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρουσιάσουν προβλήματα με το μεταβολισμό της VG, αλλά αυτό δεν θα ήταν ένα ζήτημα στα επίπεδα που χρησιμοποιούνται για το άτμισμα.

Τι πρέπει να γνωρίζω όταν χρησιμοποιώ γλυκερινη;

Το γεγονός ότι η γλυκερινη είναι παχύρρευστη ουσία σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη ζωή των αντιστάσεων ταχύτερα από ότι η προπυλενογλυκόλη.Κυρίως παλαιότερα ηλεκτρονικα τσιγαρα μπορεί να παρουσιάσουν υποτροφοδοσία σε υγρα αναπληρωσης με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκερινη.
Η πιο συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια που προκαλεί η υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκερινη στο
υγρο αναπληρωσης είναι η ξηροστομία, ο πονόλαιμος και η αυξημένη δίψα. Και πάλι, σιγουρευτείτε ότι πίνετε άφθονο νερό και κάντε ένα διάλειμμα από το άτμισμα εάν είναι απαραίτητο.

 

Τι σύσταση PG / VG πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Εξαρτάται από το είδος της ατμιστικής εμπειρίας που προτιμάτε. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορα επίπεδα PG και VG για διαφορετικούς σκοπούς:

 • Throat Hit – Εάν απολαμβάνετε το χτύπημα στο λαιμό την αίσθηση αυτή μπορεί να σας την προσφέρει σε αφθονία η PG σε συνδυασμό με την νικοτίνη. Η PG φέρει οσμή οριακά καλύτερη από την VG, οπότε η γεύση θα βελτιωθεί ελαφρώς.
 • Ομαλότητα – Αν πάλι προτιμάτε μια πιο ήπια αίσθηση στο λαιμό η VG είναι αυτή που θα δώσει τη λύση. Η γεύση είναι ελαφρώς μειωμένη στα υγρά με μεγάλη περιεκτικότητα σεVG, αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση περισσότερης ισχύος για την παραγωγή περισσότερων ατμών. Προσέχετε να παραμείνετε εντός των ορίων τάσης / ισχύος της αντίστασης του ατμοποιητή σας.
 • Stealth Vaping – Αν θέλεις να κρατήσεις το χαμηλό προφίλ σου σε δημόσιες εμφανίσεις η στην δουλειά τότε η υψηλή περιεκτικότητα PG στο υγρο αναπληρωσης είναι ο τρόπος να το πετύχεις. Το γεγονός οτι παράγει λιγότερη ποσότητα ατμού από την Vg το κάνει κατάλληλο για τέτοιες καταστάσεις.
 • Cloudchasing – Το Cloudchasing περιλαμβάνει την εκπνοή πυκνών σύννεφων ατμού, οσο πυκνότερο τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν ακόμη και διαγωνισμοί που βασίζονται σε αυτή τη δραστηριότητα, όπου κερδίζει το πρόσωπο που παράγει τα μεγαλύτερα σύννεφα ατμού. Εάν είναι αυτό που θέλετε από το ηλεκτρονικο τσιγαρο τότε υψηλή περιεκτικότητα σε VG στο υγρο αναπληρωσης είναι η μόνη επιλογή – όσο υψηλότερη τόσο το καλύτερο.

 

Συμβουλές για PG / VG DIY E-Liquid

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τη σύσταση PG / VG που σας ταιριάζει είναι να πειραματιστείτε είτε δοκιμάζοντας έτοιμα υγρά αναπλήρωσης με διαφορετικές περιεκτικότητες η δημιουργώντας το δικό σας υγρό αναπλήρωσης. Είναι εκπληκτικά εύκολο να το κάνετε και πολύ οικονομικό. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές για τα DIY:

 

 • Ωρίμανση – Εάν κάνετε υγρά αναπλήρωσης με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκερινη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι διαδικασία της ωρίμανσης θα διαρκέσει περισσότερο . Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πολύπλοκες συνταγές με πολλές γεύσεις. Οι συνταγές μίας γεύσης που χρησιμοποιούν υψηλή αναλογία PG θα πάρουν συχνά λιγότερο χρόνο για να ωριμάσουν και μερικές φορές να είναι άμεσα έτοιμες.
 • Αρώματα και Νικοτίνη – Η πλειοψηφία των συμπυκνωμάτων γεύσης και η διαθέσιμη νικοτίνη έχουν σαν βάση το PG. Είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη όταν φτιάχνεται υγρο αναπληρωσης με μεγάλη περιεκτικότητα σε VG , όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό νικοτίνης και γεύσης, τόσο περισσότερο μειώνεται το επίπεδο της VG.
 • Αραίωση υγρου αναπληρωσης – Εάν έχετε κάνει υγρά αναπλήρωσης με μεγάλη περιεκτικότητα σε VG, η αντίσταση του ατμοποιητή σας σας μπορεί να έχει προβλήματα. Η λύση είναι να προσθέσετε λίγο αποσταγμένο νερό στο υγρο αναπληρωσης σας για να αραιωθεί το η Vg και να είναι λιγότερο παχύρρευστη. Αυτό θα βοηθήσει το βαμβάκι να απορροφήσει το υγρό ταχύτερα.

Συμπέρασμα

Τα βασικά του PG και του VG είναι αρκετά κατανοητά. Και τα δύο λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, και το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε με μια αναλογία 50-50 PG / VG και στη συνέχεια να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς και να δείτε ποια προτιμάτε. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές αναλογίες.

Πηγη: Vaping360

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: